Recent spraken we met Pieter Kruijt, Director Horticultural Division bij Verkade Klimaat. Pieter vertelde ons over de uitdagingen en ontwikkelingen binnen de glastuinbouwsector, waarbij Verkade Klimaat zich profileert als een groep vakidioten met lef. “We gaan geen uitdaging uit de weg op het gebied van klimaatinstallaties – hoe innovatiever en duurzamer, hoe beter. Sinds 1933 ontwerpen, installeren én onderhouden wij klimaatinstallaties voor de glastuinbouw, de utiliteitsbouw en particuliere woningen. Dit doen wij met een hecht team. Wij laten niemand in de kou staan,” aldus Pieter Kruijt.
Samenwerking binnen de Nederlandse glastuinbouwsector
De uitdagingen binnen de glastuinbouwsector, met name op het gebied van energie, zijn immens groot waardoor de sector de handen ineen moet slaan. Aardwarmtecentrales, elektriciteit- en warmtedistributienetwerken, lange termijn bodembewaring, koppelingen met de bebouwde omgeving, en het gebruik van elektriciteit of waterstof voor verwarming vereisen zeer grote investeringen, veel plannen en organiseren, en een complex vergunningstraject. Pieter Kruijt benadrukte: “Dit is iets wat een enkele ondernemer niet meer voor elkaar kan krijgen.”
Grootste uitdagingen voor de glastuinbouwsector
De energietransitie vormt een van de grootste uitdagingen voor de glastuinbouw. De overheid streeft ernaar om over te schakelen van fossiele naar alternatieve en duurzamere energiebronnen, zowel vanwege milieuoverwegingen als geopolitieke redenen. Dit geldt niet alleen voor de tuinbouwsector, maar voor iedereen. De sector moet deels overschakelen van gas naar alternatieven en daarnaast bijdragen aan de stabiliteit van ons elektriciteitsnet.
Geopolitieke impact op voedselvoorziening
Bouke Arends benadrukte tijdens het Nationaal Hort Symposium: “Met de huidige geopolitieke situatie is het niet uit te sluiten dat toegang tot veilig en gezond voedsel voor delen van de wereld in gevaar komt. Nederland en Europa zijn hierop geen uitzondering.” Pieter Kruijt beaamt dit en voegt toe: “Het is belangrijk om voldoende stabiele voedselproductie op eigen bodem of binnen eigen grenzen te hebben om de bevolking te voorzien. Voedsel is een essentiële levensbehoefte. Een gebrek aan voedsel in bepaalde gebieden zou zelfs kunnen leiden tot geopolitieke spanningen.”
Glastuinbouw als sleutel tot een stevige voedselstrategie
De glastuinbouwsector speelt volgens velen een cruciale rol in een stevige voedselstrategie. Bouke Arends zei tijdens het symposium: “De glastuinbouwsector is dé sleutel om een stevige voedselstrategie tot een succes te maken.” Pieter antwoordt hierop: De intensieve teelt van voedsel in een gecontroleerde en beschermde omgeving, met minimaal gebruik van ruimte en water, maakt de tuinbouw onmisbaar. Bovendien kan Controlled Environment Agriculture (CEA) bijdragen aan de voedselproductie op plaatsen waar dit zonder CEA onmogelijk is.
De cruciale rol van boeren
Ook de positie van boeren kwam ter sprake op het symposium. André Hoogendijk vroeg zich af: “Waar mag je nog boer zijn?” Pieter Kruijt benadrukte het belang van boeren: “De boeren zijn essentieel. Zonder boeren is er geen of in ieder geval te weinig voedsel.”