MPS, opgericht door kwekers voor kwekers, heeft een duidelijke missie: de wereldwijde tuinbouwsector duurzamer maken. Edmund Timm, Manager Commercie, Marketing & Communicatie bij MPS, licht toe: “Wij ondersteunen kwekers bij hun duurzaamheidsinspanningen door deze inspanningen transparant en meetbaar te maken.” MPS ontwikkelt en beheert diverse certificaten en online tools die kwekers inzicht geven in hun eigen verbruik. Deze MPS-certificaten, die internationaal erkend en toonaangevend zijn binnen de sector, integreren duurzaamheid steeds meer in de dagelijkse bedrijfsvoering van kwekers. Naast milieuaspecten dekken de certificaten ook kwaliteitsborging en sociale aspecten, waarmee effectieve handvatten worden geboden voor duurzaam ondernemen in de tuinbouwsector.
Samenwerking binnen de glastuinbouwsector
Edmund Timm benadrukt het belang van samenwerking binnen de Nederlandse glastuinbouwsector: “Door samen te werken kunnen we gezamenlijke doelen realiseren, elkaar aanvullen en ondersteunen. Samen staan we sterk!” Deze samenwerking is essentieel om de uitdagingen waar de sector voor staat gezamenlijk aan te pakken en oplossingen te vinden die voor iedereen werken.
De uitdaging van verdere verduurzaming
Volgens Timm ligt de grootste uitdaging voor de glastuinbouw in verdere verduurzaming. “Op het gebied van energie, transport, gewasbescherming, water, meststoffen, substraten en sociale/arbeidsaspecten is nog een aanzienlijke winst te behalen,” zegt hij. Het is een complex proces, maar noodzakelijk om de sector toekomstbestendig te maken.
Zorgen over de toekomst van de Nederlandse glastuinbouw
Tijdens het Nationaal Hortisymposium werden verschillende zorgen geuit over de toekomst van de Nederlandse glastuinbouw. Bouke Arends stelde: “Staat de Nederlandse glastuinbouwsector bij het grof vuil? Wat is Nederland de glastuinbouwsector waard?”
Timm reageert hierop door te benadrukken dat de Nederlandse glastuinbouwsector zeker niet bij het grofvuil staat: “We zien dat kwekers willen verduurzamen, willen verbeteren en een betere wereld willen achterlaten voor hun kinderen. Dat moet wel hand in hand gaan met een economisch gezond perspectief.” Volgens Timm moeten motivatie, innovatie, datainzichten en praktische handvatten een hoofdrol spelen in de verdere ontwikkeling van de sector. Hij ziet een sterke wil bij kwekers om bij te dragen aan een duurzamere wereld, en MPS staat klaar om hen daarbij te ondersteunen.
In het licht van de huidige geopolitieke situatie, waarbij Bouke Arends waarschuwde dat de toegang tot veilig en gezond voedsel in gevaar kan komen, benadrukt Timm dat de sector gemotiveerd is om deze uitdagingen aan te gaan en te blijven innoveren. De toekomst van de glastuinbouw in Nederland hangt af van de collectieve inzet van alle betrokkenen, met duurzaamheid als leidraad.