18, 19 & 20 februari 2025 | Evenementenhal Gorinchem

Interview – Martin Lekkerkerk (Plantics)

”Het verbaasde me altijd hoeveel plastic er wordt gebruik voor een natuurlijk product, Plantics wil daar verandering in brengen”

Het in Arnhem gevestigde Plantics – dat  zich met name richt op de ontwikkeling duurzame materialen en producten met een nieuw biohars presenteert tijdens HortiContact een nieuwe lijn van duurzame kweekpotten. Met hun innovatieve producten doen ze dit jaar ook mee aan de HortiContact Innovatie Award. Dit was reden genoeg om in gesprek te gaan met Martin Lekkerkerk (Sales/business partner Plantics via Lekkerkerk Green Business).

Hoe is de samenwerking met Plantics ontstaan?

Zo’n 5 jaar geleden ben ik in contact gekomen met Plantics. Ik ben altijd al werkzaam geweest in de sierteelt. De reden dat ik terecht ben gekomen bij Plantics is dat het mij altijd al verbaasde hoeveel plastic wordt gebruikt voor een natuurlijk product. Plantics wil daar verandering in brengen en ik ben blij dat ik nu kan helpen in deze prachtige duurzame ontwikkeling in de sierteelt.

Hoe is Plantics ontstaan?

Plantics is ontstaan als spin-off van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens proeven binnen een onderzoeksproject gericht op biodiesel, bleef onderin in de tank een bepaalde substantie over. Het biodieselproject mislukte. Wel bleek die substantie dat achter bleef in de tank een belangrijke ontdekking te zijn die Plantics verder heeft ontwikkelt tot een nieuwe familie van sterke, 100% natuurlijke en biologisch afbreekbare harsen. Met deze bioharsen worden nu verschillende natuurlijke CO2 negatieve materialen en producten ontwikkeld zoals meubelen en panelen van hennepvezels,- houtsnippers, palen en isolatieschuimen. De biohars kan nu ook gebruikt worden voor versteviging van papieren producten zoals plantenpotten. 

Hoe worden de kweekpotten geproduceerd?

Op dit moment gebruiken we papierenpotten die met ons biohars worden behandeld. Hierdoor worden de potten veel sterker, (ook als ze nat worden), en zijn ze veel minder gevoelig voor schimmels en algen. Het doel is dat deze DOPA pot gebruikt kan worden voor de teelt, de verkoop en eventueel ook in de tuin kan worden gezet. Zo is er in het gehele proces van kweek tot het planten in de tuin nul plastic nodig en dat maakt het duurzaam. De ontwikkeling is nog niet afgelopen, een team van jonge onderzoekers probeert de potten ook bestand te maken voor langdurige en voor zeer vochtige teelt, want per product en doelgroep zijn er andere behoeftes. 

Waar liggen de uitdagingen in verdere productontwikkeling?

De biologische biohars stopt zorgt ervoor dat het papier een factor 7 tot 10 sterker wordt, waardoor er bijvoorbeeld automatisch kan worden opgepot. Ook neemt de natsterkte van de papieren po sterk toe en is de pot minder gevoelig voor schimmels en algen waardoor de DOPA pot bestand is tegen de condities in de kassen. Dit geldt helaas nog niet voor langdurige en vochtige teelten, maar er wordt hard gewerkt om in de toekomst ook deze teelten te kunnen bedienen. 

Plantics richt zich op meerdere sectoren. Waarom is juist de sierteelt zo’n belangrijke sector voor jullie? Geen gemakkelijke markt.

Vanwege affiniteit met de sector. Ze zagen dat er zo veel plastic potten op de markt kwamen en wilden hier echt iets aan doen. Bij Plantics werkt een wat jongere generatie en je ziet toch echt dat de drive om te helpen om verder te verduurzamen erg groot is..

Duurzaamheid is een ruim begrip. Hoe zorg je voor transparantie richting consumenten en bouw je vertrouwen op?

In de sierteelt wordt veel gebruik gemaakt van MPS. In mijn beleving is dit een registratie systeem. Met de certificeringen die Plantics nu heeft tonen we aan dat de producten biologisch zijn, in welke zin dan ook. Greenwashing is echt een no go bij Plantics.  We claimen bijvoorbeeld niet dat dit label  (wijst naar het label dat aan een van de potten hangt) duurzaam geproduceerd is als we het niet zeker weten.

Hoe zie je de ontwikkelingen voor Plantics op korte termijn?

Het is soms verbazingwekkend hoe snel het gaat. Voor ons is op korte termijn de naamsbekendheid verhogen een prioriteit. Ik kan nu ook al met zekerheid zeggen dat er in verschillende potten al gekweekt kan worden. Deze ontwikkeling willen we doorzetten zodat wij een ruim assortiment kunnen aanbieden.

Hoe zie de ontwikkelingen voor Plantics op lange termijn?

Plantics wil zich nog meer ontwikkelen in Horti. Kijken waar de behoefte ligt en hier op inspelen. Verder gaan we door met de ontwikkeling van 100% natuurlijke materialen in andere sectoren zoals de bouw- en meubel industrie. Deze weken zijn collega’s ook aanwezig op  bijvoorbeeld meubelbeurzen en is er een duurzaam huis gebouwd in Emmen met onze natuurlijke materialen. Zulke zaken zullen wij op lange termijn verder willen ontwikkelen.  

Waarom nemen jullie deel aan HortiContact?

Ik heb er al een aantal keer als standhouder gestaan en heb HortiContact geïntroduceerd bij Plantics. Het is een hele fijne beurs, redelijk laagdrempelig en ook zeer professioneel. De afnemers van dit product zijn kwekers en ongeveer 90 % van de bezoekers op HortiContact is kweker. Daarom is dit ideaal voor Plantics.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top