Ongekende mogelijkheden met lasers
Lasers zijn inzetbaar voor coderingen op vrijwel alle materialen. Denk bijvoorbeeld aan glas, keramiek, rubber, plastic, papier of gecoate en ongecoate metalen. Dit gebeurt met de uiterste nauwkeurigheid en met extreem hoge snelheid. Er kan bovendien in elke richting gecodeerd worden, dus ook haaks op de transportrichting. Met als grote voordeel dat er geen verbruiksmateriaal nodig is voor de print!
Wat is ‘laser’ nu eigenlijk?
Laser is een afkorting van Light Ampification by Stimulated Emission of Radiation. In het Nederlands betekent dit: Lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. In essentie gaat het bij laser om licht. Licht kan worden gezien als golven of fotonen. Een laser wekt deze op en zorgt ervoor dat ze allemaal dezelfde kant uit gaan. Dat wordt ‘coherent’ genoemd. Bij een reguliere lamp gaat het licht alle kanten uit. Bij een laser is dit sterk gebundeld in één richting.
De kracht van lasers
Met een coherente lichtstraal zet het lasersysteem op grote afstand een kleine stip op het te markeren oppervlak. Dit is vergelijkbaar met een laser-pointer. Alleen kan een laser veel meer. De kracht van sterk gebundeld licht is enorm. Denk aan het maken van brandjes met een vergrootglas. Laser wordt dan ook al lang gebruikt om producten op deze wijze te markeren. Het gebundelde licht wordt vervolgens langs twee spiegels geleid die op een speciale motor zijn geplaatst. Deze ‘Galvomotor’ kan heel nauwkeurig en snel een zeer kleine beweging maken. De naam is afgeleid van ‘galvanometer’, waarmee nauwkeurig (elektrische) stroom gemeten wordt met een mechanische uitslag. Tegenwoordig is dit de aandrijving van de spiegels in een laser.
Diverse soorten lasersystemen
In deze tijd is coderen met lasersystemen niet meer weg te denken uit de productie. Welke laser u het beste kunt gebruiken om uw producten of verpakkingen te laseren, heeft te maken met het gewenste effect dat u wilt bereiken op het te markeren oppervlak.